Durerile în zona inimii pot fi, în anumite situații, un motiv de alarmă pentru pacient, adesea generând panică din teama unei afecțiuni cardiace.
Însă, este reconfortant să știm că, de multe ori, aceste dureri sunt inofensive. Totuși, atunci când acestea apar, e recomandat să solicităm părerea unui medic specialist pentru a obține un diagnostic corect și, dacă e necesar, un plan de tratament.
Despre durerile în piept vorbim, de fapt, referindu-ne la durerile toracice anterioare. Acestea pot indica diverse probleme, de la cele cardiace la afecțiuni ale plămânilor, esofagului, coastelor sau nervilor intercostali.
Este esențial să înțelegem că sursa durerii nu trebuie neapărat să fie cardiacă pentru a reprezenta un pericol pentru sănătate.
Aceste dureri pot varia ca intensitate, durată și locație. Pot apărea ca un simplu disconfort sau ca o senzație constantă, fie slabă sau moderată. În unele cazuri, acestea pot fi mai intense, simțindu-se ca o presiune, strângere sau arsură.
Un aspect particular este că acestea pot fi resimțite și în zona superioară a abdomenului sau chiar pot iradia spre mandibulă, spate, brațe sau umeri.
Evident, durerile în zona inimii nu sunt singurele semne de alarmă. Există și alte simptome care pot fi legate de aceste dureri, indicând posibil o agravare a unei condiții medicale. Uite ce semnale ar trebui să te preocupe:
Dacă observi aceste simptome, pe tine sau pe cineva drag, e vital să contactezi serviciul de urgență imediat. Aceste manifestări pot indica probleme serioase precum:
Durerile sau înțepăturile pe care le simțim uneori în zona inimii pot avea diferite cauze:
Atunci când simțim astfel de dureri sau înțepături, este bine să discutăm cu un specialist pentru a ne asigura că suntem pe drumul cel bun spre sănătate.
În călătoria noastră prin viață, anumiți factori pot influența sănătatea inimii noastre. Hai să discutăm despre ei cu toată deschiderea și compasiunea:
Factori care pot influența starea inimii:
Unele dintre problemele care pot provoca dureri în piept sunt ușor de tratat, în timp ce altele pot fi urgențe și necesită îngrijire medicală imediată.
Situații care necesită intervenție imediată:
Afecțiuni care pot deveni grave dacă nu sunt depistate la timp:
Afecțiuni mai puțin severe, dar care necesită atenție:
Dacă simți o înțepătură la inimă și aceasta:
...ar trebui să consulți un specialist fără ezitare.
Dacă ajungi la un medic, el sau ea ar putea recomanda unele dintre următoarele investigații pentru a-ți evalua starea:
Infarctul miocardic apare atunci când inima nu mai primește suficient oxigen și substanțe nutritive din cauza blocării fluxului sanguin. Dacă această situație persistă, o porțiune a mușchiului inimii poate fi afectată ireversibil.
Atunci când simți aceste simptome, este posibil să fie vorba de un infarct:
Dacă bănuiești că cineva are un infarct, timpul este esențial. Iată cum poți ajuta:
Cum se efectuează resuscitarea:
Îndrumări pentru cineva care ar putea avea un infarct:
Când mergi la un cardiolog din cauza unei înțepături la inimă, acesta va dori să afle mai multe detalii despre antecedentele tale medicale: medicamentele pe care le iei, dacă ai avut anterior probleme cardiace, dacă există factori de risc pentru boli precum ateroscleroza sau embolismul pulmonar și dacă sunt prezenți factori de risc pentru angina pectorală, precum istoria medicală familială, fumatul, greutatea în exces, nivelul ridicat de colesterol, hipertensiunea sau diabetul.
Analizele clinice pot să nu fie suficiente pentru stabilirea unui diagnostic. De aceea, medicul poate recomanda teste suplimentare. Printre cele mai utilizate investigații se numără: EKG, ecocardiograma și pulsoximetria.
Este un test obișnuit pe care cardiologul îl poate cere dacă observă anumite anomalii în urma examinării clinice. Dacă EKG-ul relevă probleme legate de ritmul cardiac, medicul ar putea recomanda alte investigații, precum ecocardiografia sau determinarea nivelului de oxigen din sânge.
Această investigație permite medicului să vizualizeze și să măsoare diferite părți ale inimii, oferind detalii despre modul în care sângele circulă prin inimă. Ecocardiografia este adesea indicată atunci când pacienții se plâng de dureri în piept sau senzații de înțepătură.
Testul măsoară cantitatea de oxigen din sânge cu ajutorul unui senzor plasat pe deget.
Identificarea și tratarea bolilor cardiace la timp poate preveni complicațiile. Astfel, este crucial să consulți un medic dacă experimentezi simptome alarmante precum:
Înțepăturile scurte la inimă, care dispar rapid, nu sunt de obicei motive de îngrijorare. Cu toate acestea, cauza lor trebuie determinată, deci este indicat un consult cardiologic. Dacă experimentezi disconfort toracic pe termen lung, trebuie să vezi un medic cât mai curând posibil.
Un control medical devine imperativ în situații precum:
Simptomele variază de la o persoană la alta, așadar nu ezita să te consulți cu medicul tău atunci când te confrunți cu orice problemă de sănătate.
Bibliografie:
Cleveland Clinic. „Chest Pain: 3 Signs It’s Not a Heart Attack and Possible Causes.” 3 Sept. 2021. https://health.clevelandclinic.org
Healthline. Iftikhar, Noreen. „Sudden, Sharp Chest Pain That Goes Away: What Is It?” 15 Apr. 2019. www.healthline.com/
www.heart.org. „Angina (Chest Pain).” 14 Dec. 2017.
NHS Choices. „Chest Pain.” 2022. www.nhs.uk/conditions/chest-pain
WebMD. Stuart, Annie. „What’s Causing My Chest Pain?” 17 Mar. 2010. www.webmd.com
Mayo Clinic. „Chest Pain - Symptoms and Causes.” 2021. www.mayoclinic.org