LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

Cardiologia Pediatrică: Cum să Recunoaștem Problemele de Inimă la Copii

Home » Blog » Cardiologia Pediatrică: Cum să Recunoaștem Problemele de Inimă la Copii
05.02.2024

O Privire Generală asupra Bolilor Cardiace la Copii și Adolescenți

Bolile de inimă la copii pot varia de la afecțiuni prezente încă de la naștere până la probleme dezvoltate ulterior, datorate infecțiilor sau altor factori. Acest articol dorește să ofere părinților informații esențiale pentru a recunoaște și înțelege problemele cardiace la copii.

 

Tipuri de Boli Cardiace la Copii

Bolile cardiace la copii se pot împărți în mai multe categorii principale, fiecare cu caracteristici specifice:

 

 1. Defecte Cardiace Congenitale (DCC): Acestea sunt anomalii ale inimii prezente de la naștere. Pot include tulburări ale valvelor cardiace, cum ar fi îngustarea valvei aortice, sau sindromul de inimă stângă hipoplazică, unde partea stângă a inimii este subdezvoltată. De asemenea, pot implica defecte în pereții inimii, precum defectele septale ventriculare sau atriale.

 

 1. Aritmii: Acestea sunt ritmuri anormale ale inimii și pot varia de la tahicardie (ritm cardiac rapid) la bradicardie (ritm cardiac lent). Sindromul QT lung și sindromul Wolff-Parkinson-White sunt exemple de astfel de condiții.

 

 1. Boli Cardiace Dobândite: Spre deosebire de DCC, aceste boli se dezvoltă în timpul copilăriei și pot include boli precum boala Kawasaki - inflamatia arterelor coronare, care poate fi de la usoara pana la severa cu dilatari anevrismale gigante de artere coronare si cardiomiopatiile (hipertrofice și dilatative) care provoacă inflamația vaselor de sânge.

 

 

 

 

 

Recunoașterea Simptomelor

Detectarea timpurie a problemelor de inimă la copii este crucială. Simptomele pot varia, dar pot include slăbiciune, oboseală, amețeli, leșin și dificultăți de alimentație. Este important ca părinții să fie conștienți de aceste semne și să consulte un medic pediatru sau cardiolog pediatric dacă au observă astfel de semne.

 

Diagnosticarea Problemelor Cardiace la Copii

Diagnosticarea bolilor de inimă la copii începe de obicei cu o evaluare clinică amănunțită și poate implica diverse teste și investigații:

 

 1. Examinarea Fizică: Medicul va căuta semne precum cianoză (colorație albastră a pielii), sufluri cardiace, umflarea picioarelor și oboseală neobișnuită.

 

 1. Ecocardiograma: Este o procedură non-invazivă care folosește ultrasunete pentru a crea imagini detaliate ale inimii, ajutând la identificarea defectelor structurale sau a problemelor de funcționare.

 

 1. Electrocardiograma (EKG): Aceasta înregistrează activitatea electrică a inimii, detectând aritmii sau alte anomalii.

 

 1. Teste de Sânge: Pot indica prezența unor inflamații sau infecții care ar putea afecta inima.

 

Tratamentul Bolilor Cardiace la Copii

Opțiunile de tratament pentru bolile cardiace pediatrice variază în funcție de tipul și severitatea afecțiunii:

 

 1. Tratament Medicamentos: Medicamentele pot controla anumite simptome sau pot reglementa ritmul cardiac.

 

 1. Proceduri cu Cateter: Tehnici minim invazive pentru corectarea anumitor tipuri de defecte cardiace.

 

 1. Chirurgia Cardiacă: Necesară pentru corectarea unor defecte cardiace complexe sau pentru efectuarea transplantului de inimă în cazurile severe.

 

 1. Monitorizarea pe Termen Lung: Unii copii cu boli cardiace necesită monitorizare și tratament pe tot parcursul vieții.

 

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o afecțiune rară, care afectează în principal copiii sub 5 ani. Simptomele includ febra prelungita de peste 5 zile fara o etiologie clara, rash/eruptie cutanata, descuamare la nivelul degetelor, conjunctivita, adenopatie unilaterala (cel mai adesea) și limba zmeurie. Tratamentul cu imunoglobulina - odata stabilit diagnosticul de Boala Kawasaki este indicat sa fie introdus in primele 10 zile de boala pt a evita complicatiile (in special dilatarile de artere coronare).

Utilizarea Aspirinei în Cardiologia Pediatrică

Deși aspirina poate fi folosită în tratamentul anumitor afecțiuni cardiace la copii, utilizarea ei acasă pentru reducerea febrei poate fi periculoasă. Aspirina este asociată cu sindromul Reye, o afecțiune rară, dar gravă, care poate cauza leziuni cerebrale și hepatice.

 

Suflul sistolic la Copii

Suflul sistolic se identifică prin sunete produse de circulația sângelui prin camerele inimii sau prin valvele cardiace. Deși adesea sunt inofensive și cunoscute sub numele de "sufluri sistolice functionale/de crestere", ele pot indica, de asemenea, probleme cardiace subiacente. Cauzele pot include defecte cardiace congenitale, febră sau anemie. Dacă un medic detectează un suflu cardiac anormal la un copil, vor fi necesare teste suplimentare pentru a determina cauza.

 

Pericardita la Copii

Pericardita este inflamația membranei care înconjoară inima (pericardul). Aceasta poate afecta capacitatea inimii de a pompa sânge eficient. Cauzele pericarditei includ intervenții chirurgicale pentru repararea DCC, infecții bacteriene, virale sau fungice și boli autoimune precum lupusul. Tratamentul depinde de severitatea bolii și poate include medicamente sau, în cazuri rare, intervenții chirurgicale.

 

Boala Cardiacă Reumatică

Boala cardiacă reumatică este o complicație severă a febrei reumatice, care apare ca urmare a unei infecții cu streptococ de grup A. Aceasta poate provoca inflamație la nivelul inimii, deteriorând valvele cardiace și mușchiul cardiac. Deși simptomele pot să nu fie evidente în copilărie, ele pot deveni grave în viața adultă. Prevenirea bolii cardiace reumatice implică tratamentul prompt al infecțiilor streptococice cu antibiotice. Trebuie precizat că tratamentul infectiei streptococice cu antibiotic este foarte importat sa se inceapa cat mai prompt, in special la pacientii cunoscuti cu probleme valvulare cardiace

 

 

Infecțiile și Inima

Infecțiile virale, bacteriene și fungice pot cauza miocardită, afectând capacitatea inimii de a pompa sânge în tot corpul. Simptomele pot include oboseală, dificultăți de respirație, disconfort toracic și sunt adesea similare cu cele ale gripei. Tratamentul implică medicamente și terapii pentru simptomele miocarditei.

 

Concluzii

Deși multe tipuri de boli cardiace pot afecta copiii și adolescenții, tratamentele adecvate pot ajuta la o viață activă și împlinită. Unele boli de inimă pot fi prezente de la naștere, în timp ce altele se pot dezvolta din cauza infecțiilor sau altor probleme de sănătate. În unele cazuri, tratamentul prompt poate rezolva afecțiunile care cauzează boli de inimă. În alte situații, copiii sau adolescenții pot necesita monitorizare și îngrijire pe tot parcursul vieții.

 

 

Întrebări Frecvente

 1. Care sunt cele mai comune boli de inimă la copii?

 

Cele mai frecvente boli cardiace la copii includ boli dobandite cum ar fi Boala Kawasaki, miocardita si cardiomiopatiile (hipertrofica/dilatativa)

 

 1. Cum știu dacă copilul meu are probleme cu inima?

 

Spor ponderal deficitar, transpiratii profuze, respiratie dificila, cu efort respirator ridicat, cianoza generalizata, palpitatii, lesin

 

 1. Care este cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă la copii și adolescenți?

 

Principala cauza o reprezinta malformatiile cardiace congenitale, care pot fi de la forme usoare care se pot corecta singure, in prima perioada din viata (DSA mic, CAP mic), pana la malformatii severe care pot implica multiple interventii seriate pe cord in primii ani de viata.

 

 1. Ce tipuri de boli de inimă dobândite pot avea copiii?

 

Copiii și adolescenții pot dezvolta boli dobandite cum ar fi B.Kawasaki, miocardita si cardiomiopatiile (hipertrofica/dilatativa), si mult mai rar in zilele noastre, boala reumatismala cardiaca.

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterLinkedInYoutube

© Copyright 2024
Centrul medical Misca