LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

Colesterolul – inamicul inimii tale

Home » Blog » Colesterolul – inamicul inimii tale
colesterol
08.07.2022

Colesterolul – inamicul inimii tale

 

 

Articol scris de Dr. Sebastian Zus,

Medic Specialist Cardiologie

 

 

Colesterolul este esenţial vieţii, el se găseşte în toate structurile corpului. Însă în timpurile noastre, majoritatea dintre noi avem prea mult circulând în sânge. De ce? Cauzele sunt multiple – alimentaţia nesănătoasă, lipsa de activitate fizică, factori genetici, etc.

 

Există două surse de colesterol – alimentaţia şi producţia proprie de la nivelul ficatului.  Alimente bogate in colesterol sunt: untul, brânzeturile grase, carnea procesată, mâncarea gătită in ulei. O dietă bogată în fructe, legume, pui şi peste, combinată cu ativitate fizică modeată zilnică, va ajuta la scăderea nivelului colesterolului.

 

Însă de multe ori aceste măsuri nu sunt suficiente. Mai mult, datele recente au arătat că nivelele de colesterol anterior considerate “normale” sunt de fapt propice declanşării unor evenimente cardiovasculare acute: infarct miocardic sau accident vascular cerebral.  Mai important decât nivelul colesterolului total este cel al aşa-zisului colesterol ”rău”: LDL colesterolul. Acesta este cel care se depune pe vasele de sânge şi le îngustează. Pentru a preveni acest lucru există o clasă de medicamente care opreşte producţia de colestrol din ficat, dar şi depunerea lui, şi anume statinele. Exemple sunt atorvastatina, rosuvastatina si simvastatina.

 

În ultimul timp acestea au fost discreditate ca fiind toxice sau provocând probleme hepatice, însă datele ştiinţifice arată că rata de efecte adverse este extrem de mică, fără a exista complicaţii care să pună în peircol viaţa pacientului. În schimb, lipsa tratamentului cu statine, mai ales la pacienţii care au deja depuneri documentate pe vasele de sânge, sau la diabeticii la care acest proces de depunere este accelerat, poate fi fatală. Este important să respectaţi indicaţiile medicilor care tratează această patologie extrem de importantă (bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces şi invaliditate în lume) – cardiologi, diabetologi, neurologi, şi să nu vă ghidaţi după informaţii false sau cu surse necredibile.

 

Pentru a afla care este riscul dumneavoastră cardiovascular şi daca aveţi nevoie de un asemenea tratament de scădere a colesterolului, Dr. Zus Sebastian, medic specialist cardiolog, vă aşteaptă la Centrul Medical Mişcă pentru o consultaţie gratuită cu bilet de trimitere de la medicul de familie.

FacebookTwitterLinkedInYoutube





© Copyright 2024
Centrul medical Misca