LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

CONTRACEPȚIA CU STERILET - ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI

Home » Blog » CONTRACEPȚIA CU STERILET - ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
Certificat IUB Ballerine EXPERT
28.02.2021

De ce sa alegem steriletul?

 

Steriletul (sau dispozitivul intrauterin – DIU) este o metoda contraceptiva pe termen lung, cu eficacitate de aprox. 99%. Functioneaza la fel de bine ca si sterilizarea chirurgicala sau implantul contraceptiv subdermic. Steriletul are avantajul ca nu se poate uita folosirea lui (spre deosebire de anticonceptionalele orale), respectiv nu se poate folosi gresit (fata de prezervativ).

Steriletul este un mijloc contraceptiv reversibil. Se poate extrage, iar imediat dupa aceasta femeia poate ramane insarcinata. DIU nu afecteaza fertilitatea si nu scad sansele obtinerii unei sarcini in viitor.

 

Ce beneficii imi ofera montarea steriletului?

 

 

Ce tipuri de sterilet exista si cum il aleg pe cel potrivit?

 

  1. Steriletul de cupru – Copper T

 

Acesta nu contine hormoni. Are o forma de T, in jurul partii verticale a “T”-ului are un fir de cupru de aprox. 176 mg infasurat in jurul ei iar in jurul bratelor orizontale mai sunt dispuse fire a cate 68.7 mg.

Cuprul produce o reactie inflamatorie in interiorul uterului, creand un mediu neprielnic pentru sperma si pentru implantarea unui ovul fecundat.

 

          2. IUB Ballerine

 

Asemanator steriletului de cupru, este un contraceptiv non-hormonal, de generatie noua. Are o forma sferica odata introdus in uter, iar utilizarea aliajului de nitinol este unic pentru dispozitivele intrauterine. Dimensiunea lui este o treime din contraceptivele intrauterine clasice, pastrand eficienta impotriva sarcinii de peste 99%. Nu are efecte asupra libidoului sau a metabolismului osos si nu impiedica ovulatia.

 

          3. Steriletul Mirena

 

Acest sterilet contine levornorgestrel (un progesteron sintetic), cu eliberare zilnica. Actioneaza impotriva sarcinii prin 3 mecanisme : scade numarul de ovualtii, ingroasa mucusul cervical, ingreunand patrunderea spermei si impiedica atasarea unui ovul fecundat in mucoasa uterului.

Dupa 5 ani secretia zilnica (aprox 20mcg levonorgesterl) scade iar steriletul trebuie extras sau inlocuit.

 

Ce efecte adverse pot aparea dupa montarea steriletului?

 

DIU Mirena poate cauza :

Steriletele non-hormonale pot cauza :

 

Ce presupune insertia steriletului?

 

Inaintea insertiei steriletului trebuie efectuata o vizita la ginecolog pentru un consult care sa excluda contraindicatiile montarii DIU si recoltarea unui test Pap.

Vizita pentru insertia steriletului trebuie sa aiba loc imediat dupa menstruatie. Montarea steriletului se poate face cu anestezie locala, la dorinta pacientei, insertia avand un disconfort minim. Dupa insertie la nivelul colului uterin raman 2 mici fire, neceare pentru extragerea steriletului.

 

Daca la contactul sexual firele deranjeaza, acestea pot fi scurtate de catre medicul ginecolog.

 

Poza 1 : Steriletul Copper T

Sursa : Unsplash

Poza 2 : IUB Ballerine

Sursa: https://www.iub-ballerine.ro

                         Poza 1 : Steriletul Copper T
Poza 1 : Steriletul Copper T
                      Poza 2 : IUB Ballerine
Poza 2 : IUB Ballerine
FacebookTwitterLinkedInYoutube





© Copyright 2024
Centrul medical Misca