GSM este un termen nou folosit pentru o patologie cunoscuta pana in prezent ca vaginita atrofica. Este folosit pentru a descrie o varietate de simptome ale menopauzei si semne legate de modificarile fizice ale vulvei, vaginului si a tractului urinar. Acesta include simptome genitale (uscaciune, arsura, iritatie), sexuale (lipsa de lubrefiere, disconfort, dispareunie) si urinare (urgenturie, infectii urinare recurente). Etiologia sindromului genitourinar de menopauza este secundara scaderii nivelurilor de estrogen, si apare la 15% dintre femeile in premenopauza si la 40-54% dintre femeile in menopauza.
PRP este o substanta autologa obtinuta din plasma umana cu o concentratie crescuta de trombocite (de 4-7 ori mai mare decat concentratia bazala). Principiul prin care functioneaza tehnica PRP este reprezentat de abilitatea de a reproduce mecanismele naturale de regenerare celulara, prin secretia secventiala a numerosi factori de crestere.
Este utilizat in regenerarea mucoasei vaginale la paciente cu atrofie vaginala si simptome de dispareunie. Dupa injectarea PRP vascularizatia vaginala creste, imbunatatind functia sexuala. In plus, mucoasa devine mai groasa si mai ferma, dand vaginului un aspect intinerit.
AH este un polimer anionic cu greutate moleculara mare. Este prezent in mod natural in multe tesuturi si joaca un rol fiziologic important prin mentinerea visco-elasticitatii tesuturilor conjunctive si prin hidratarea tisulara, in special a dermului, a mucoaselor si a tesuturilor submucoase. In ultimul timp a fost folosit si pentru a corecta pierderile de tesut adipos induse de imbatranirea organelor genitale ale femeii, in special a labiilor mari.
Principiul acestor tratamente este inducerea neocolagenezei, a vascularizatiei, a lubricarii si a fermitatii structurilor vaginale.
Protocolul de tratament standard include 3 sedinte laser la interval de o luna, putand fi extins la 4-5 sedinte. Deja in prima luna de tratament dispareunia, uscaciunea vaginala, senzatiile de prurit, usturime, disurie, urgenturie si incontinenta pot si imbunatatite semnificativ.
Rezultatele obtinute in urma tratamentului cu laser se pot mentine pana la 36 luni, dar este recomandata o sedinta de intretinere la 10-12 luni pentru rezultate optime.
Tratamentul cu laser CO2 s-a dovedit a fi benefic si pentru microflora vaginala, crescand semnificativ populatia lactobacilara si scazand-o pe cea a uropatogenilor, rezolvand astfel vaginitele recidivante la femeile care se confrunta cu aceasta patologie.