scris de Corpade-Tari Alina - medic specialist obstetrică-ginecologie
Terapia vampir sau PRP (plasma rich platelets – plasma imbogatita cu trombocite) este o metoda simpla, eficienta si minim invaziva de obtinere a unui concentrat natural de factori de crestere si molecule biologic active autologe cu un mare potential de imbunatatire a vindecarii tisulare si a regenarii. In plus, datorita originii autologe si a tehnicii minim invazive de colectare, riscul de infectie sau de aparitie a reactiilor imunitare este minim.
In prezent exista 5 indicatii de utilizare a tratamentului PRP in ginecologie cu efecte dovedite si alte 7 cu studii in curs, dar foarte promitatoare, in special la paciente cu infertilitate de origine uterina sau ovariana.
PRP-ul se poate folosi in regenerarea mucoasei vaginale, in cazul vaginitelor recidivante si a atrofiei postpartum sau indusa de menopauza. Dupa injectare vascularizatia locala creste, stimuland si sensibilitatea locala. In plus, pielea devine mai ferma, dand un aspect intinerit regiunii vulvare.
Dupa aplicarea cremei anestezice, se injecteaza in anumite arii vaginale, aceasta modalitate de injectare fiind denumita “O-shot”. PRP-ul activeaza imediat regenerarea tisulara si cresterea sensibilitatii in momentul actului sexual, crescand lubrefierea naturala, diminuand dispareunia si provocand un orgasm mai puternic.
Lichenul scleroatrofic este o boala inflamatorie cronica dermatologica care afecteaza regiunea anogenitala. Tratamentul se administreaza de 3 ori, la distanta de 4-6 saptmani si din nou dupa 12 luni. Toate pacientele care au primit aceste tratament au vazut imbunatatire in ceea ce priveste reducerea in dimensiune a leziunilor cu durere minima si fara complicatii.
Ectropionul cervical (sau eroziunea cervicala) apare cand epiteliul endocervical este expus mediului vaginal. Un studiu publicat de Hua et al in International Journal of gynecology and obstetrics in 2012, efectuat pe 120 paciente, carora le-a fost atribuit tratament laser CO2 sau terapie PRP. Nu a fost gasit o diferenta statistic semnificativa intre tratamentele curative (93.7% pentru PRP resp. 92.4% pentru laser), insa perioada de re-epitelizare a fost mult mai scurta in cazul tratamentului cu PRP (p<0.01).
PRP-ul s-a dovedit util in reglarea reconstructiei tisulare si a tonifierii ligamentare, ajutand la imbuntatirea disfunctiilor cauzate de incontinenta urinara si prolapsul genital.
Alte indicatii de utilizare PRP :
1. PRP in distrofii vulvare
2. PRP in chirurgia reconstructiva a cacerului vulvar
3. PRP in fistula vaginala
4. PRP in insuficienta ovariana
5. PRP in endometrul subtire
6. PRP in esecul repetat de implantare
7. PRP in reconstructia mamara