LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

TRATAMENT UNGHIA ÎNCARNATĂ UTILIZÂND LASERUL CO2

Home » Blog » TRATAMENT UNGHIA ÎNCARNATĂ UTILIZÂND LASERUL CO2
unghia incarnata
23.05.2022

TRATAMENTUL UNGHIEI ÎNCARNATE CU LASERUL CO2

 

 

Articol scris de Dr. Amina Shammat

Medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă

 

 

 

Ce este unghia incarnată?

 

Unghia încarnată, așa cum îi spune și numele, reprezintă creșterea unghiei în țesuturile moi din jurul acesteia. Este o boală specifică halucelui, adică a degetului mare de la picior.

 

 

Cum se manifestă unghia încarnată?

 

Manifestările unghiei încarnate sunt diferite, în funcție de severitate.

În stadiul I apare o roșeață locală la nivelul uneia sau a ambelor margini ale degetului (poate afecta un bord sau ambele borduri la nivelul unui deget). Roșeața, denumită și eritem este cel mai adesea însoțită de edem și durere locală. Durerea apare la atingerea zonei afectate.

În stadiul II  durerea este de intesitate crescută, pulsatilă, iar degetul este edemațiat (tumefiat) și intens eritematos (roșu). În acest stadiu infecția locală este de regulă prezentă, cu apariția unor secreții de consistență crescută (puroi).

Stadiul III se manifestă prin durere intensă, permanentă, prezentă chiar și în absența atingerii degetului. La nivelul marginii afectate a degetului se observă o formațiune tumorală, care poartă numele de botriomicom și este formată dint-un un țesut anormal, hipertrofic (numit și țesut de granulație). Acest țesut este ușor sângerând la atingere și este adesea acoperit de cruste. În acest stadiu apar și modificări de structură care afectează întreaga suprafață a unghiei, cu hipertrofia repliului unghial. Complicația cea mai de temut în acest stadiu este infecția structurilor profunde, cu afectarea osului (osteita). Osteita reprezintă o complicație care poate avea ca rezultat amputația de necesitate a degetului.

unghia incarnataunghia incarnata

 

 

Care sunt cauzele care determină sau favorizează apariția unghiei încarnate?

 

  1. Una dintre cauzele cele mai frecvente pentru dezvoltarea unghiei încarnate o reprezintă tăierea necorespunzătoare a unghiilor. Tăierea unghiei în formă rotundă, adânc în țesuturile moi din jur, astfel încât colțurile nu mai sunt vizibile și sunt acoperite de piele este o metodă nerecomandată de cosmetizare a unghiilor, care poate favoriza apariția unghiei încarnate. La picior, unghia se taie drept (sau fără să fie rotunjite în exces), păstrând colțurile acesteia în exterior, astfel încât să nu fie acoperite de piele.
  2. Încălțămintea neadecvată reprezintă o altă cauză potențială de apariție a unghiei încarnate. Aceasta trebuie să nu preseze degetele și nicio altă zonă a piciorului. E recomandat ca încălțămintea să fie lejeră și să permită pielii “să respire”. Un pantof care comprimă degetele și care favorizează creșterea temperaturii și a umidității în interiorul acestuia, devine un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor și a infecțiilor.
  3. Traumatismele la nivelul degetului piciorului pot duce la modificarea aparatului unghial, determinând creșterea necorespunzătoare a unghiei.
  4. Transpirația excesivă sau igiena deficitară pot favoriza apariția unghiei încarnate.
  5. Persoanele care suferă de diabet sau de tulburări vasculare periferice prezintă un risc crescut de dezvoltare a complicațiilor nedorite a acestei patologii (infecții care afectează structurile profunde, precum osteita).

 

 

Cum se tratează această afecțiune?

 

Îndepărtarea conflictului dintre unghie și țesuturile din jur pe cale chirurgicală reprezintă tratamentul care oferă un rezultat permanent (toate celelalte metode oferă o ameliorare temporară, cu recidiva și agravarea situației după o perioadă de timp).

 

În cadrul clinicii tratamentul unghiei încarnate este realizat printr-o tehnică inovativă și de ultimă generație, utilizând Laserul CO2.

 

Față de intervenția chirurgicală clasică, prin utilizarea Laserului CO2 recuperarea este mai rapidă, confortul postoperator semnificativ crescut și rata de recidivă mai mică. Riscul de complicații postoperatorii (sângerare, infecție, etc) este semnificativ redus în tratamentul unghiei încarnate cu Laserul CO2.

 

Prin această metodă se păstrează aspectul normal al unghiei, cu conservarea aspectului degetului.

 

Intervenția se realizează sub anestezie locală și este complet nedureroasă.

 

Utilizarea Laserului CO2 în tratamentul unghiei încarnate nu prezintă nicio contraindicație, fiind o metodă modernă și de ultimă generație în tratamentul acestei afecțiuni.

FacebookTwitterLinkedInYoutube

© Copyright 2024
Centrul medical Misca