TRATAMENTUL UNGHIEI ÎNCARNATE CU LASERUL CO2
Articol scris de Dr. Amina Shammat
Medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
În stadiul I apare o roșeață locală la nivelul uneia sau a ambelor margini ale degetului (poate afecta un bord sau ambele borduri la nivelul unui deget). Roșeața, denumită și eritem este cel mai adesea însoțită de edem și durere locală. Durerea apare la atingerea zonei afectate.
În stadiul II durerea este de intesitate crescută, pulsatilă, iar degetul este edemațiat (tumefiat) și intens eritematos (roșu). În acest stadiu infecția locală este de regulă prezentă, cu apariția unor secreții de consistență crescută (puroi).
Stadiul III se manifestă prin durere intensă, permanentă, prezentă chiar și în absența atingerii degetului. La nivelul marginii afectate a degetului se observă o formațiune tumorală, care poartă numele de botriomicom și este formată dint-un un țesut anormal, hipertrofic (numit și țesut de granulație). Acest țesut este ușor sângerând la atingere și este adesea acoperit de cruste. În acest stadiu apar și modificări de structură care afectează întreaga suprafață a unghiei, cu hipertrofia repliului unghial. Complicația cea mai de temut în acest stadiu este infecția structurilor profunde, cu afectarea osului (osteita). Osteita reprezintă o complicație care poate avea ca rezultat amputația de necesitate a degetului.
Îndepărtarea conflictului dintre unghie și țesuturile din jur pe cale chirurgicală reprezintă tratamentul care oferă un rezultat permanent (toate celelalte metode oferă o ameliorare temporară, cu recidiva și agravarea situației după o perioadă de timp).
În cadrul clinicii tratamentul unghiei încarnate este realizat printr-o tehnică inovativă și de ultimă generație, utilizând Laserul CO2.
Față de intervenția chirurgicală clasică, prin utilizarea Laserului CO2 recuperarea este mai rapidă, confortul postoperator semnificativ crescut și rata de recidivă mai mică. Riscul de complicații postoperatorii (sângerare, infecție, etc) este semnificativ redus în tratamentul unghiei încarnate cu Laserul CO2.
Prin această metodă se păstrează aspectul normal al unghiei, cu conservarea aspectului degetului.
Intervenția se realizează sub anestezie locală și este complet nedureroasă.
Utilizarea Laserului CO2 în tratamentul unghiei încarnate nu prezintă nicio contraindicație, fiind o metodă modernă și de ultimă generație în tratamentul acestei afecțiuni.