LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

Tratamentul transpirației excesive axilare. Botox pentru hiperhidroza axilară.

Home » Blog » Tratamentul transpirației excesive axilare. Botox pentru hiperhidroza axilară.
hiperhidroza
15.07.2022

Tratamentul transpirației excesive axilare.

Botox pentru hiperhidroza axilară.

 

Articol scris de Dr. Shammat Amina Tina, Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă

 

 

 

Ce este hiperhidroza?

 

Hiperhidroza reprezintă denumirea medicală pentru transpirația excesivă, abundentă și greu de controlat.

Transpirația este una dintre cele mai importante moduri prin care corpul nostru își reglează temperatura. Cu toate acestea, pacienții care suferă de hiperhidroză produc semnificativ mai multă perspirație decat este necesar pentru reglarea temperaturii.

Hiperhidroza poate avea un impact social și ocupațional semnificativ în viețile pacienților care suferă de această afecțiune.

 

Există două tipuri de hiperhidroză:

  1. Hiperhidroza focală- este cea mai comună și implică transpirații excesive la nivelul palmelor, plantelor, axilelor și la nivelul regiunii frontale. Botox (toxina botulinică) este indicată în tratamentul hiperhidrozei focale.

  2. Hiperhidroza generalizată afectează întregul corp. Este mult mai rară și este de regulă cauzată de o altă patologie precum infecția, diabetul sau în hipertiroidism. Transpirația excesivă se remite de regulă când boala de bază este tratată.

 

Diagnosticul hiperhidrozei primare focale se realizează pe baza istoricului pacientului de transpirații excesive axilare, palmare și plantare, la diverși triggeri fizici sau emoționali. Testul Minor este util pentru a indentifica exact zonele de transpirație excesivă. Cauzele de hiperhidroză secundară trebuie să fie excluse dupa o anamneză amănunțită și în urma unor investigații de laborator.

 

Ce este Botoxul sau toxina botulinică?

Toxina botulinică este o neurotoxină derivată din bacteria Clostridium botulinum.

 

 

 

Cum acționează Botoxul asupra transpirației excesive?

Botoxul blochează temporar activitatea glandelor sudoripare, prin întreruperea comunicării acestora cu impulsurile nervoase, rezultatul fiind reducerea semnificativă a cantității de transpirație produsă de către acestea.

 

Ce presupune tratamentul cu Botox pentru hiperhidroza axilară?

Procedura presupune injectarea cu un ac foarte fin a toxinei botulinice la nivelul glandelor care secretă transpirație în abundență. Tehnica presupune multiple injectări, în funcție de suprafața afectată iar metodele de anestezie locală sunt adaptate în funcție de toleranța la durere a fiecărui pacient.

 

Care sunt contraindicațiile acestei proceduri?

Aceasta procedură este contraindicată pentru:

 

Ce efecte adverse pot apărea după injectarea de toxină botulinică pentru tratamentul hiperhidrozei axilare?

Efectele adverse sunt minime și locale cel mai adesea. Durerea, edemul sau echimoza la locul injectării pot să apară, cu remitere spontană și fără efecte asupra eficienței tratamentului. Unele persoane care beneficiază foarte des de injectări cu toxină botulinică pot dezvolta anticorpi împotriva acesteia, cu ineficiența tratamentului.  Aceste situații au fost în schimb foarte rar raportate.

Cât durează efectul toxinei?

Injectarea cu Botox nu are efect permanent. Efectele devin vizibile după 2-4 zile și durează în medie 6-9 luni de zile.

Înainte de a efectua procedura, e recomandat să se respecte următoarele indicații:

FacebookTwitterLinkedInYoutube





© Copyright 2024
Centrul medical Misca