LU-VI: 8:00 - 20:00
FacebookTwitterLinkedInYoutube

VIRUSUL PAPILOMA UMAN (HPV)

Home » Blog » VIRUSUL PAPILOMA UMAN (HPV)
11.01.2020

scris de Corpade-Tari Alina - medic specialist obstetrică-ginecologie

Anual, 33000 de cazuri de cancer de col sunt depistate in Uniunea Europeana si se inregistreaza 15000 de decese datorate acestei patologii.

Ce este HPV?

HPV este cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala, iar persistenta anumitor tulpini ale virusului papiloma la nivelul colului uterin reprezinta cauza primara a cancerului de col.

Cancerul cervical este a patra cea mai comuna forma de cancer al femeii la nivel global, iar 99% din aceste cancere sunt cauzate de HPV. Virusul papiloma este responsabil si pentru alte forme de patologir, precum cancerul anogenital, cancerele din sfera ORL si verucile genitale atat la femeie, cat si la barbat.

Cum se raspandeste HPV?

HPV se poate contacta prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Transmiterea are loc, chiar daca persoana infectata nu prezinta simptome sau semne ale bolii.

Orice persoana activa sexual poate contacta virusul, chiar daca a avut contact cu un singur partener. Simptomele pot aparea chiar si dupa ani de zile de la contactul cu partenerul infectat. Acest lucru face dificila stabilirea momentului infectarii.

Ce probleme de sanatate cauzeaza HPV?

De cele mai multe ori, HPV dispare singur, fara a cauza probleme de sanatate. Cand acesta insa nu dispare, cauzeaza aparitia verucilor genitale si a cancerului.

Verucile genitale sunt niste escrescente la nivelul zonei genitale. Pot avea dimensiuni mai mari sau mai mici, conopidiforme sau plane. Diagnosticul se stabileste, de obicei, prin inspectie.

 

Exista peste 100 de tulpini HPV. Dintre acestea, cel putin 14 sunt clasificate “cu risc inalt” si pot cauza cancerul de col uterin. Tulpinile HPV 16 si HPV18 sunt cele mai frecvente dintre cele “cu risc inalt”, cauzand aprox. 70% din cancerele de col uterin. Cele mai comune tulpini “cu risc scazut”, HPV 6 si HPV 11, sunt responsabile de peste 90% din cazurile condiloamelor (negilor) genitale.


 

De la momentul infectarii cu HPV poate dura ani sau chiar decenii pana la aparitia cancerului. Nu exista deocamdata o modalitate prin care se poate stabili care din persoanele infectate cu HPV vor avea cancer de col uterin sau alte probleme de sanatate.

Cum se poate preveni contactarea HPV?

Vaccinarea. Vaccinul impotriva HPV este sigur si eficient. In Romania se recomanda vaccinarea fetelor intre 11-14 ani, insa in alte tari in schema de vaccinare intra si baietii de acceasi varsta iar recomandarile vaccinului au fost de curand prelungite pana la varsta de 45 ani. In prezent se recomanda vaccinul Gardasil, nonavalent, care ofera protective impotriva tulpinilor “cu risc inalt” 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, si 58.

Screening-ul pentru cancerul de col uterin. Testul Babes-Papanicolau consta in examinarea celulelor de pe suprafata colului uterin cu identificare celulelor anormale. Testul HPV consta in detectarea celor 13-14 tulpini “cu risc inalt”. Intre 21-29 ani se recomanda testul Babes-Papanicolau annual. Intre 30-65 ani se recomanda co-testarea (Babes-Papanicolau si testul HPV) o data la cel putin 3 ani.

Pentru persoanele active sexual se recomanda utilizarea corecta a prezervativului si relatiile monogame.

Afecteaza HPV sarcina?

Daca sunteti insarcinata si aveti HPV, pot aparea consiloamele genitale sau modificari celulare la nivelul colului uterin. Screening-ul de rutina trebuie efectuat si in timpul sarcinii.


 

Bibliografie

  1. Genital HPV infection – Fact sheet. CDC Centers for Disease Control and Prevention https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

  2. Prevention and control measures for human papillomavirus. European Centre for Disease Prevention and Control https://www.ecdc.europa.eu/en/human-papillomavirus/prevention-control

  3. Cervical Cancer Screening. ACOG https://www.acog.org/Patients/FAQs/Cervical-Cancer-Screening?IsMobileSet=false

  4. Human papillomavirus (HPV). World Health Organization – regional office for Europe http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/vaccine-preventable-diseases/human-papillomavirus-hpv2


 

FacebookTwitterLinkedInYoutube





© Copyright 2025
Centrul medical Misca