Articol scris de Dr. Shammat Amina Tina, Medic Specialist Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă
Xantelasma se manifestă prin apariția unor depozite gălbui ușor proeminente și cu margini regulate, la nivelul pleoapelor. Sunt nedureroase, moi, cu suprafață netedă și nu afectează vederea sau mișcarea pleoapelor. Odată aparute, ele vor crește progresiv în dimensiune, cu o rată de creștere care variază de la un pacient la altul.
Xantelasmele se asociază cel mai adesea cu niveluri crescute ale lipidelor în sânge (dislipidemie), diabet zaharat, diverse boli hepatice și hipotiroidism. Deficitul de lipoprotein lipază responsabil de hipertrigliceridemia familială este o cauză de transmitere genetică a acestei afecțiuni.
Un depozit de grăsime deja constituit nu va dispărea în absența unui tratament. Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie locală și presupune îndepărtarea depozitului și sutura tegumentului. Pentru a obține o cicatrice cât mai mică și estetică, se recomandă intervenția cât mai precoce.
Tratamentul chirurgical trebuie sa fie completat de identificarea și tratarea cauzei generale care a dus la dezvoltarea xantelasmelor, adesea fiind nevoie de o colaborare multidisciplinară pentru gestionarea completă a acestei patologii.